Yhteiskuntien elintärkeistä resursseista

*Kirjoitettu alunperin Facebook-keskusteluun.

http://www.facebook.com/Justifer?v=wall&story_fbid=110686425642846

Kaikki toimivat ja kestävät yhteiskunnat perustuvat kestävälle resurssien käytölle. Lukekaa Jared Diamondin Romahdus, Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä. ks.

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Tellus+voi+romahtaa+kuin+Gardar/HS20050510SI1AT02e0v

Kaikki yhteiskunnat jotka ovat käyttäneet resurssejaan typerästi ovat romahtaneet: Pääsiäissaari, Mesopotamia, muinais Kreikka, Rooman imperiumi, Maya-kulttuuri, jne. jne.

ps. Romahdus on tietokirja ja Jared Diamond mm. Suomen Akatemien kunniajäsen.

http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Mediapalvelut/Tiedotteet/Tiedotteet-20032/9982/

Olen googlettanut useita tunteja kritiikkiä Jared Diamondin bestseller kirjaan Romahdukseen, suomeksi ja englanniksi – kovin kummoisia tieteellisten pääpointteja vesittäviä argumenttejä ei ole näkynyt…

Eli olen tieteeseen ja logiikkaan uskova elämän haluinen ihminen. Lisäksi haluaisin nähdä maapallon ja ihmiskunnan pysyvän elinkelpoisena ainakin tuonne omaan eläkeikääni saakka ja jäävän elinkelpoiseksi, kun aika minustakin jättää.

Nykytieteen mukaan ihminen on jo onnistunut tappamaan 50 % eliölajeista teollistumisen aikakaudella ja sen jälkeen, tuhonnut 80 % kalakannoista, kaatanut 50 % maapallon metsistä ja aiheuttanut toimillaan mittavat hävikit ruokamultaan, puhtaasta vedestä puhumattakaan. (lähde: Romahdus, muistin varassa)

ks. http://www.lionsclubs.org/FI/content/programs_env_issues.shtml

Kun loputkin metsät, kalakannat ja viljelyskelpoiset maat on saatu tuhottua ihmisten globaalille siviilisaatiolle tulee kaiken järjen mukaan käymään kuten kaikille muillekin elintärkeät resurssinsa tuhonneille yhteiskunnille – se romahtaa. Nykytiede (minkä referaatti Romahdus käsittääkseni on yli 200 lähdeteoksensa nojalla.) osoittaa tuon romahduksen koittavan vuoden 2050 paikkeilla.

Ennen kuin itse ehdin eläkeikään, tulen näkemään nykyisellä vauhdilla kalakantojen joukkosukupuuton 2030 ollessani nelikymppinen – ja siis kalan häviämisen marketeista ja/tai muuttumisen vain rikkaiden herkuksi; viimeisten luonnonvaraisten metsien kaatamisen 2040 – riista ja puutavara katoavat suurimmalta osalta ihmiskuntaa; metsien hakkaamisen ja liikaviljelyn ansiosta maaperä on köyhtynyt niin köyhäksi, että ruuan tuotanto romahtaa 2050 – nykyisen n. miljardin nälkää näkevän ihmisen sijaan meillä on n. 6 – 7 miljardia nälkää näkevää ihmistä, joilla on viidakkoveitsien sijaan armeijoiden varmuusvarastojen turvin käytössään tuhansia ja taas tuhansia tankkeja, hävittäjiä ja ydinaseita…

Kenties ihmiskunta keksiikin tällä kertaa jonkun ihmekonstin tuottaa elintärkeitä resursseja suurimmalle osalle ihmiskuntaa, niin että selviämme 2100-luvulle ilman katkeraa eloonjäämiskamppailua. Itse en laskisi sen varaan, eikä laskisi Jared Diamondkaan tai kukaan joka on nämä asiat millään tasolla tuntenut ja jonka olen tavannut.

Jared Diamondin mukaan meillä on aikaa n. vuoteen 2015-asti muuttaa radikaalisti kehityksen suuntaa. Hän ei tosin kirjoissaan taida mainita virkkeelläkään globaalia ilmastokatastrofia, joka tulee tutkijoiden mukaan jouduttamaan kaikkien luonnonvarojen tuhoutumista…

Ja kyllä olen Zeitgeist-liikkeen ’jäsen’ / aktiivi, koska näen tieteellisen menetelmän soveltamisen yhteiskuntamme tapaan käyttää resursseja ihmiskunnan, itseni ja lähimmäisteni parhaaksi toivoksi selvitä tästä vuosisadasta ns. ”normaaleilla” kärsimyksillä.

Nykyinen rahatalousjärjestelmä on sen sijaan kollektiiviseen mielisairauteen verrattavissa oleva vitsaus, jonka voi liioittelematta katsoa olevan suurin yksittäinen motivoitsija ihmiskunnan itsetuhoisuuteen.

En ainakaan tiedä mitään muuta järjestelmää tai ideologiaa mikä olisi koskaan ihmiskunnan historiassa villinnyt niin suuret massat tuhoamaan yhteiskuntiensa elinmahdollisuudet kuin seuraavan kvartaalin voittojen maksimointi. Valistakaa minua toki jos olen väärässä – ymmärtääkseni kuitenkaan esim. Pääsiäissaaren patsaiden pystytys vimma ei levinnyt juuri Pääsiäissaarta laajemmalle…

ps. Kaivan lisää lähteitä sitten kun jaksan, jos joku sellaisia kaipaa. Koko artikkeli on kuitenkin kirjoitettu lähinnä muistin varassa tajunnan virtana pikaisesti jotain lähteitä googlettaen. Korjatkaa toki jos asiavirheitä pääsi pujahtamaan joukkoon. (Eli jos muistin Romahduksen sisältöä väärin.)

Elämän haluisin terveisin,

Jukka Tuohimetsä

pps. http://www.facebook.com/group.php?gid=121103347918011&ref=ts

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: