Zeitgeist-liikkeen sisäisen rahankäytön periaatteista

Kirjoitin tämän kirjoitukseni ja julkaisin sen osoittaakseni kaikille Z-liikkeen olevan erilainen liike kuin muut. Vaikka meille tulee erimielisyyksiä, me voimme keskustella niistä avoimesti ja julkisesti asioita kaunistelematta. Uskomme tieteelliseen menetelmään, koska se näyttäisi olevan toimivin metodi kaikkeen toimintaan. Jos tarvitsen esim. lääkkeitä, haluan ne mitkä toimivat sen hetkisen tiedon valossa parhaiten. Uskomme tiedon, toimintatapojen ja tekniikan jatkuvaan parantamiseen – emme dogmeihin jämähtämiseen. Juuri tässä on yksi Z-liikkeen rikkauksista – me pyrimme tulemaan muutokseksi jonka haluamme nähdä maailmassa.

Minä haluan ihmiskunnan selviytymisen lisäksi lisää avoimuutta maailmaamme. Tätä uskon kaikkien muidenkin Z-liikkeen jäseneksi itseään nimittävien haluavan. En kuitenkaan odota muita olemaan tai tulemaan avoimiksi minun puolestani joten yritän itse ja näin vuodatan tuntoni julkisesti arvioitaviksi paperille niin avoimesti kuin pystyn. Toivon kuitenkin esimerkkini rohkaisevan erityisesti muita Z-liikkeen jäseniä vastaavaan avoimuuteen ja rakentavaan kritiikkiin itseäni ja Z-liikettä kohtaan.

Keskityn pitkälti kirjoituksessani pitkälti Peter Josephin rahan käyttöön, koska ilmeisesti juuri hänen rahankäyttönsä liikkeen nimissä ja liikkeen julkisena äänitorvena on herättänyt eniten kysymyksiä. Hän on kuitenkin rahoittanut omasta pussistaan 2 loistavaa ja herättävää dokumenttia, joita hän tarjoaa ilmaiseksi internetistä ladattavaksi ja toivoo kopioitavan ja levitettävän kaikilla keinoilla eteenpäin.  Ja tällä hetkelle hän ilmeisesti rahoittaa serveriä, jolla maailmaan laajuisen Zeitgeist-liikkeen kaikki viralliset sivut pyörivät. (tai ei ainakaan minun pussistani ole noita rahoitettu) Mitä voittoja hän on ikinä saanutkaan Z-liikkeen nimellä, on ne tietojeni valossa niin ehdottoman ansaittuja kun nykyisessä järjestelmässämme on mahdollista. Silmissäni moni Nobel-voittaja jää kauaksi siitä mitä Peter on jo nyt työllään saavuttanut.

Ja silti hän on silmissäni aivan tavallinen ihminen.

*****************************************************

Kävin tuossa 2.2.2010 mielenkiintoisen keskustelun ircissä kanavalla #zeitgeistmovement.fi ko. aiheesta. Kuten kansainvälisillä kanavilla moni muu minua ennen, minäkin erehdyin kysymään onko Peter Joseph kertonut, paljonko hän/liike saa voittoja myymällä Zeitgeist DVD:tä ja T-paitoja. Vastauksina sain lähinnä koko asian kieltämistä tyyliin: ”ei 5 € / levy tuo voittoja”, ”mitä se meille kuuluu paljonko PJ elokuvillaan nettoaa” ja ”elokuva on ladattavissa myös ilmaiseksi”. Näistä viimeisin on minun mielestäni sinänsä tavallaan paras perustelu PJ:n toiminnan esimerkillisyydestä suhteessa muihin maailman parantajiin.

Ja nuo ovat mielestäni hyvin ymmärrettäviä inhimillisiä reaktioita. Juuri PJ nosti monet elokuvillaan huomaamaan, että me voisimme rakentaa yhteiskunnastamme myös hyvin toisenlaisen kestävämmän ja paremman kaikille. Ja siten PJ on Zeitgeist-liikkeen (kiistaton) perustaja. Hänen inspiroiminaan tuhannet (ellei miljoonat) ihmiset ympärimaailman kerääntyvät yhteen keskustelemaan tavoista pelastaa ihmiskunta tekemästä itsemurhaa meidän nykyisen tietämyksemme ja tekniikkamme avulla. Hänen sanomansa on minunkin mielestäni aivan loistava ja hän välittää sen todella innoittavalla tavalla eteenpäin, kuten olen aiemminkin ilmaissut.

Mitä paremmin olen Peter Josephin ajatuksiin tutustunut, sitä enemmän olen hänen tyylistään alkanut pitää. Mutta kuten hän itsekin sanoo, en pidä häntä johtajana. Z-liike ei ole lahko jonka ylipappi on Peter Joseph. Ja jotta siitä ei tulekaan sellaista tarvitaan liikkeen sisäistä kritiikkiä. Historian tuntemukseni mukaan kutakuinkin kaikki liikkeet joissa ei ole sallittu avointa kritiikkiä ovat muodostuneet itseään ja omaa sisäistä eliittiään ylläpitäviksi ’kulteiksi’ siinä mielessä missä esim. kirkot, poliittiset puolueet ja kansallisvaltiot ovat ’kultteja’.

Ihmiskunta on kaiken tietämykseni ja ymmärrykseni valossa tekemässä parhaillaan itsemurhaa ja kovin harvat ihmiset tuntuvat käsittävän tätä alan tutkijoita lukuun ottamatta. Zeitgeist-liike on taas ehdottomasti kirkkain toivon kipinä jonka näen. Ja mikä parasta voin itse olla mukana tekemässä tuosta kipinästä entistä kirkkaamman ja suuremman. Mm. edelle mainituista syistä johtuen olen erityisen huolestunut kaikista merkeistä, jotka viittaavat Z-liikkeen olevan muuttumassa itseään ylläpitäväksi ’kultiksi’ kaikkien muiden teknokraattien, skientologien yms. maailman parantajien joukkoon.

Johtajien ja erityisesti perustajan suojeleminen kaikelta kritiikiltä on hyvin tyypillistä kulttien jäsenille. Esimerkiksi muslimit ottavat Muhammedin kritisoimisen usein kohtalaisen raskaasti. Olin tosin kyllä hyvin pettynyt kun huomasin myös Z-liikkeen jäsenten ottavan ”messiaamme” kyseenalaistamisen yllättävän raskaasti. Kuten esimerkkini lisätietoa antavine sisäisine linkkeineen osoittavat, tuo on hyvin tyypillistä inhimillistä käyttäytymistä meidän kulttuurissamme. Kuitenkin kuten Gandhi sanoi, meidän on tultava muutokseksi, jonka haluamme nähdä maailmassa!

Kansainvälisellä kanavalla #ZeitgeistMovement muutamat kertoivat joidenkin tulleen bännätyksi foorumilta pois, koska olivat rohjenneet kysellä, kuinka paljon Peter Joseph on tienannut Zeitgeist elokuvilla. Suomen foorumilla mitään tällaista ei tietääkseni ole tapahtunut. Ainoat bännityt ovat tietääkseni olleet kaupallisia mainoksia levittäviä botteja. Peter Joseph voisi kuitenkin viedä niin helposti pohjan ja terän tuolta kritiikiltä, joka löytyi googlella heti toisena osumana hakusanoilla ” zeitgeist dvd profit”. Mutta jostain syistä hän ei yksinkertaisesti julkaise tarkkoja tai edes suuntaa antavia lukemia DVD:tä ja t-paitoja myymällä saaduista tuloista ja leffojen tekemiseen ja serverien jne. pyörittämiseen kuluvista luultavasti huomattavasti suuremmmista menoista. Sen sijaan minäkin sain asiaa tiedustellessa ircissä vastaani jotain, mikä vaikutti minusta lähinnä sokeahkolta kieltämiseltä ja asian vähättelyltä. Tällainen ei sovi ollenkaan PJ:stä ja tästä liikkeestä pian vuoden mukana olemisen aikana saamaani kuvaan.

Mielestäni juuri meidän, sinun ja minun, pitäisi olla tätä parempia. Näen Z-liikkeessä ihmiskunnan parhaan mahdollisuuden selviytyä tulevasta vuosisadasta ja tulla joksikin, mistä se on uskoakseni hiljaa jossain alitajunnassaan unelmoinut koko olemassa olonsa ajan. Ja tämä saavutetaan parhaiten uskoakseni juuri niillä keinoilla joista PJ:kin on Addendumista lähtien tiedottanut hyvin laajalti ja hienostuneesti: soveltamalla tieteellistä metodia, pyrkimällä kohti korkeinta inhimillistä potentiaaliamme, kyseenalaistamalla vanhat vajavaisesti toimivat toimintatapamme jne.

Pidetyn johtajan vikojen vähättely, puolustelu ja sokea kieltäminen ovat mielestäni juuri sellaisia vajavaisesti toimivia toimintatapoja jotka tulee kyseenalaistaa ja vaihtaa parempiin. Vaihtaa ne esimerkiksi rakentavaan kritiikkiin, vaikeiden ja typeriltäkin tuntuvien kysymysten kuunteluun ja niihin vastaamiseen mahdollisimman suoraan, rehellisesti ja yksinkertaisesti. Jos kysymyksiin on vastattu jo, internetistä voi helposti osoittaa vastauksen sijainnin.

Ja ehkä vielä epärakentavampi toimintatapa on salata tulot, jotka saadaan hyvän asian varjolla. Varsinkin rahajärjestelmää kritisoivalle liikkeelle, joka julkisesti väittää, ettei ota rahaa, mutta ottaa kuitenkin. Eräs henkilö ilmaisi tämän asian mielestäni erityisen räikeästi ircissä käymässämme keskustelussa.

x: ”jos joku liikkeen ulkopuolinen taho rahoittaa tän liikkeen toimintaa (yritykset tai yksityiset henkilöt) ni mikään ei velvoita ilmoittamaan näistä toimista”

x: ”mutta sitä rahaa voidaan alkaa keräämään vaikka sen z-liikkeen kannatus ry:n nimii”

x: ”vaikka miljoona euroo vuodes”

x: ”mutta zeitgeist-liike ry:n nimis sitä ei tulla tekee”

x: ” sillä tämä liike haluaa olla erosssa rahajärjestelmästä kaikin mahdollisin tavoin”

x: ” sillä jos me aletaan toimiin tässä rahajärjestelmässä liikkeen nimis, ni se sotii täysin tän liikkeen ideaa vastaan”

x: ” me ei haluta että media keksii tollasii ”z-liike myi tuhat DVD:tä VOITOLLA, HUIJAUS ON PALJASTUNUT””

x: ”mutta zeitgeist-liike ry:n nimis sitä ei tulla tekee”

minä: ” onko sit parempi ”z-liike myi tuhat DVD:tä VOITOLLA ja SALASI SEN VUOSIA!”  parempi?”

x: ”jos toi ei tapahdu LIIKKEEN NIMISSÄ ni sillä on paljon vähemmän väliä kuin JOS SE TAPAHTUU”

VAROITUS! Lyhensin ko. keskustelua on tilanpuutteen ja asian selventämisen vuoksi! Julkaistu keskusteluun osallistuneiden luvalla.

Eli kaiken luetun ymmärtämiseni mukaan, henkilön x mielestä on ihan ok kerätä rahaa tämän erinomaisen hyvän asian eteenpäin viemiseksi, kunhan vain väittää uskottavasti ettei oikeasti tee sitä. Aivan kuten Peter Josephin ja monen muun liikkeen jäsenen mielestä myös vaikuttaa olevan ok myydä DVD:tä (jonka saa ladattua myös ilmaiseksi) ja T-paitoja liikkeen asian eteenpäin viemiseksi ilman rahaliikenteen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

No, onhan tuo varmaan ok ja tuollaista tapahtuu kaikkien järjestöjen piirissä kaiken aikaa. Alex Jones laskuttaa esimerkiksi omista maailmanparannus leffoistaan kuulemma 20 € / kpl PJ:n 5 €:n sijaan. 5 € 20 € sijaan on huomattava parannus toki, mutta miksi ei taloudellista läpinäkyvyyttä? Mikä siinä on niin vaikeaa pistää internet sivuille näkyviin myydyistä paidoista saatu nettosummat vaikka kuukausittain ja kuitit siitä mihin rahat on käytetty?

Googlettelemalla vaikkapa sanat ”Zeitgeist t-shirt” huomaa, että The Zeitgeist Movement aiheilla myydään paitoja paljon muuallakin kuin vain virallisilla TZM sivuilla. Tekijänoikeuspalkkiot kuulunevat luultavasti Peter Josephille suuresta osasta näistä tuotteista esim. logojen käytön vuoksi. Toivon vilpittömästi, että hän saa ne mitä hänelle kuuluu ja käyttää ylimääräiset tulonsa ihmiskunnan herättelemiseen tuhoisasta unestaan. Yksi hyvä keino parantaa entisestään loistavaa ja esimerkillistä toimintaansa olisi julkistaa zeitgeist-liikkeen talous.

Itse en voi tällä hetkellä vilpittömästi kehottaa ihmisiä tukemaan hyvää toimintaamme ja ostamaan vaikkapa Z-liikkeen t-paita netistä, koska en tiedä mihin voitot todella käytetään. Valitettavasti rahajärjestelmässä on vain niin vaikea luottaa ihmisiin, että se luottamus on mielestäni ansaittava.

Lupaan nyt itse julkisesti pyrkiä parhaan kirjanpitokykyni mukaan julkistamaan kaikki lahjoitukset, myyntivoitot jne. jotka minun kauttani on Z-liikkeelle tehty ja vastaavat menot kuitteineen.

Jukka Tuohimetsä

Zeitgeist-liikkeen aktiivi ”mouho”

Ja keskustelu jatkunee foorumilla jos on jatkuakseen.

Mainokset

9 responses to this post.

 1. Posted by olentolupa on 03.02.2010 at 16.49

  Ah, mahtavaa. Todella tärkeä näkökulma. Itsellänikin on ollut tarkoituksena kirjoittaa mm. siitä, kuinka johtavassa asemassa olevien ihmisten loputon syyllistäminen ja tuomitseminen täydellisen ihmisen kriteereihin vertaamalla, kääntyy vain itseään vastaan.

  En näe mahdolliseksi että todella kasvaisimme mikäli emme alkaisi tunnustaa meissä jokaisessa loputtomasti kytevää kusipäisyyttä, ahneutta, kaksinaismoralismia ja halua tuomita. Onneksi olemme jo alkaneet.

  Vastaus

 2. Posted by Deck on 03.02.2010 at 17.32

  Hei Meidän olisi liike, joka ei ainoastaan kattaa kaikki kriitikot oppimista, mutta kattaa erilaisia, ekologia eri liikkeiden ja ryhmien yhteistyötä. Olisimme voineet muutamia keskeisiä periaatteita, joita eri ryhmät kiinni (esim. avoimuus, vapaa tiedot, jne.), kiistatonta ilman yksityiskohtia, ja anna eri ryhmien lisätä periaatteet ja paikallisten yhteisöjen valita, minkälaiset tiedot antamistaan accordind niiden environement, arvot, elämäntapaan ja kulttuuriin. Liikettä, joka on enemmän kuin ’disrtibuted’ verkoston osuuskuntien (tuotanto, hankkeet, yhteisöt) kuin ’Monolythic’ ylhäältä alas maailmanlaajuisen verkon.
  (hoping this makes sense)

  Vastaus

 3. […] Muutama päivä sitten nousi eräs Zeitgeist-liikkeeseen vain löyhästi liittyvä rahakysymys (https://mouho.wordpress.com/2010/02/03/zeitgeist-liikkeen-sisaisen-rahankayton-periaatteista/), jonka esillenostaminen ärsytti minua varsin paljon. Ensinnäkin se että asia otettiin esille […]

  Vastaus

 4. Posted by Mikko on 19.02.2010 at 17.51

  Peter kertoo itsestään ja siitä miksi hän pyytää 5$ DVD:ltä ja ”myy” T-paitoja. ;o)

  Who is Peter Joseph?

  Vastaus

 5. Posted by mouho on 23.02.2010 at 3.06

  Tuo oli kyllä todella hyvä video! 🙂

  Z-liikkeelläkin on kuitenkin joitakin ongelmia, emme ole täydellinen liike. Voimme siis parantaa toimintaamme. 😉

  Vastaus

 6. Posted by Telson on 17.08.2010 at 16.08

  http://koti.phnet.fi/petripaavola/zeitgeist_elokuva.html

  Tuolla sivulla on mielenkiintoinen kirjoitus, jossa on aika vahvasti kumottu Zeitgeist elokuvan väitteet Raamatusta.

  Vastaus

 7. Posted by Pakana on 21.10.2010 at 4.41

  Vastaan edelliseen (Telson):

  Ensiksikin haluan sanoa, että en halua tehdä mitään oletuksia siitä pidätkö raamattua ja Jumalaa totuutena vai otitko kirjoituksen muuten vaan puheenaiheeksi. Sitä viestisi ei selvästi kerro. Jokatapauksessa olen asiasta tätä mieltä…

  Tuo kirjoitus kumoaa kyllä aika vahvasti itseään. Eikä juurikaan todista missään väittämässä, että Z-liikkeen ajatus uskonnoista ja niiden olemuksesta (eli siis MYÖS kristinuskosta) olisi jollain/millään tavalla virheellinen. Jotakuinkin kaikki perustelut ovat suoraa raamatun tekstiä tai sen tulkintaa eli ne eivät tarjoa mitään sen oikeellisempaa tietoa kuin mikään muukaan vääristynyt informaatio, jota saamme jatkuvasti kuulla median ja ihmisten arvolatautuneiden keskusteluiden kautta.

  Zeitgeist -elokuvien tarkoituksena ei ole millään tavalla vääristää raamatun sanaa, vaan ottaa esille sen tosiasian, että ihmiskunnan tulevaisuutta ei voida laskea minkäänlaisten uskomusten, myyttien ja instituutioiden varaan. Tässä tosimaailmassa vain meillä ihmisillä, elinympäristöllämme ja tulevaisuudellamme on merkitystä. Jokainen saa uskoa omaan jumalaansa jos näin haluaa, mutta se ei saisi millään tavalla vaikuttaa muiden ihmisten elämään. Tämä johtaa väistämättä jossain vaiheessa epäeettiseen ja itsekkääseen toimintaan, josta yritämme päästä eroon.

  Jumala ei ole luonut ihmistä omaksi kuvakseen, ihminen on luonut Jumalan (ja kaikki muutkin jumalat) omakseen. Tätä väittämää ei voi todistaa vääräksi yhtään sen enempää kuin raamatun sanaakaan. Kuten raamattu väittää saatanan estävän valheillaan meiltä ikuisen pelastuksen, teemme itse itsellemme aivan samaa tässä tosimaailmassa.

  Seuraavassa otteita kirjoituksesta. Raamatun opetuksia (ilmeisesti kirjoittajan tulkitsemana), jotka kumoavat itse koko kristinuskon ajatuksen ja Jumalan olemassaolon. Lienee aika yksiselitteistä miten tämä ajatusmalli syö itse itsensä ja uskontonsa:

  ”Uskonto saa aikaan ihmisessä vääriä ajatuksia ja tekoja, siksi kaikkien uskontojen historia on täynnä veritöitä ja tappamista. Uskonto johdattaa ihmiset tilaan, jossa he luulevat olevansa tiellä, joka johtaa valaistumiseen tai parempaan tietoisuuteen sekä hengelliseen kasvuun. Todellisuudessa uskonto johdattaa ihmisen lopulta iankaikkiseen kadotukseen, ei Jumalan luokse. Uskonto on paha asia, joka turmelee ja saastuttaa ihmisen kapinoimaan todellista Jumalaa vastaan. ”

  ”Henkivallat eli riivaajat ovat aktivoineet uskonnot, jonka kautta he suorittavat ihmisen mielessä aivopesun, jonka seurauksena ihminen uskoo sokeasti uskontonsa oppeja ja uskomuksia. Henkivallat saavat aikaan myös erilaisia ihmeitä kuten mm. sairasten parantumista eri uskonnoissa. Henkivaltojen suorittamat ihmeteot myös vahvistavat ihmisten uskoa uskontoon. Ihminen on uskontonsa orja, jonka on pakko suorittaa tiettyjä uskonnollisia rituaaleja. Lopulta henkivallat johdattavat ihmisen uskonnon kautta iankaikkiseen kadotukseen.”

  btw: Miksi Jumala ei muka näe näitä saatanan valheita (vaikka ne lukevat raamatussakin, joka on Jumalan sanaa)? Miksi vääräuskoiseksi huijattu ihminen joutuu kärsimään ikuisesti helvetissä? Aika epäeettistä toimintaa Jumalalta (=ihminen).

  Vastaus

 8. Posted by Sepi on 26.02.2011 at 20.20

  Raha sitä ja raha tätä. Huomaatteko kuinka sairaita me ollaan kun ensinmäinen ajatus on että ”paljo noista paidoista ja leffoista saa massia”

  Vastaus

 9. Posted by tyy on 01.08.2012 at 17.03

  Z-liike on täydellinen esimerkki psedohörhöilystä

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: