Kulkuneuvon ekolaskuri -ohjelmistoprojekti

Copy-pastetin tämän kirjoitukseni tännekin osaavan talkooväen saamiseksi mukaan projektiin. Ja ko. idean omimisen, sen varastamisen ja sillä rahastamisen vaikeuttamiseksi.

httpS://www.zeitgeist.fi/wiki/Kulkuneuvon_%22ekolaskuri%22_-nettipalvelinprojekti

Huom. httpS:-salaus. sivu toimii ilmankin salausta (eli pelkkä http://…), mutta sen käyttö on suotavaa

Idea

Nettipalvelin, jolla voisi vertailla alussa lähinnä henkilöautojen ekologisuutta keskenään. Wikipedian tyylinen, jatkuvasti laajentuva ja tarkentuva interaktiivinen käyttäjien päivittämä tietokanta. ”Vertailualgoritmien” muokkaamisen vapausastetta pitänee vielä harkita useaan otteeseen palvelun lanseeraamisen jälkeenkin. (ks. wikipedian editointisodat)

Idea ei ollutkaan aivan uusi. Löysin ideani kaltaisen palvelun http://www.leopardo.com/vec/.

Mutta Suomi ei kuulemma tunne ohjelmistopatenttia… Kenties ko. palvelun kehittäjien kanssa voisi tehdä yhteistyötä?

Osaajatarve

Koodareita/kehittäjiä, graafikoita, käyttöliittymä- / nettisovellus- ja nettipalvelinosaajia?? Ja version / ohjelmointiprojektin hallinnasta jotain tietäviä?

Lähettäkää vaikka privana viestiä, jos ette kehtaa julkisesti huudella, tai mun anonyymiin spostiin arto.ilosiko ”at” gmail.com (ku en itekään viitti ihan kaikkea itestäni jokapaikassa paljastaa 😉

Kommunikointi

Ilmoittautukaa ja kertokaa ideanne mielellään tuolla foorumilla. Sovitaan siellä + IRCNetissä (#Zeitgeist.fi) tjms. yhdessä et kuka/ketkä hoitaa mitäkin osaa projektista ja millä tavalla.

https://www.zeitgeist.fi/foorumi/viewtopic.php?f=20&t=169

Huom. httpS:-salaus. sivu toimii ilmankin salausta (eli pelkkä http://…), mutta sen käyttö on suotavaa

Facebook:
http://www.facebook.com/group.php?gid=83498893583

Projekti

Projekti ”aloitettiin” 16.5.09 ja toistaiseksi ”projektisuunnitelmassa” on menossa ideointi- / määrittely- / esikartoitusvaihe.

Katso 22.5. suoritetun aloitusaivoriihen tuotokset. httpS://www.zeitgeist.fi/foorumi/download/file.php?id=45

tai pelkkä http://www.zeitgeist.fi/foorumi/download/file.php?id=45

***

LISÄ HÖPINÖITÄ:

Laskuri tulisi mielestäni toteuttaa avoimen lähdekoodin periaatteilla, (kenties hieman wikipediamaisesti), niin, että käyttäjät itse voisivat lisätä uusia autoja ja ominaisuuksia ohjelmistoon ja jatkuvasti laajentaa ”ekologisuusparametrien” tietokantaa.

Päässäni on hahmotelma alkuun hyvin yksinkertaisesta nettipalvelusta, jossa olisi vain tietokentät auton ekologisuuden kannalta oleellisia tietoja varten ja algoritmit, jotka osaisivat laskea suuntaa antavan likiarvon ko. auton koko elinkaaren ekologisuudesta jne. Ja luonnollisesti tuon automallin tiedot tulisi olla tallennettavissa tietokantaan, niin ettei seuraavan käyttäjän tarvitsisi kuin valita ko. automalli vertailuun.

Tässä idea lyhykäisyydessään.

Palvelun käyttäjät:

Palvelun käyttäjinä näkisin alkuvaiheessa ekologisuudesta kiinnostuneet autonvaihtoa harkitsevat ihmiset. Mutta avoimena järjestelmänä palvelulla olisi mahdollisuuksia kasvaa wikipedian tavoin maailmanlaajuiseksi ja koko kansan käyttäymäksi palveluksi.

Lisätietoja:

Tiede-lehdessä oli jokin aikasitten artikkeli muistaakseni Jyväskyläläisestä tutkijasta, joka oli laskeskellut eri autojen ekologisuuksia. Hänen laskujensa tulokset olivat lyhykäisyydessään sellaiset, ettei sellaista autoa ole vielä olemassakaan mihin pieni koneinen vanhempi pikku-auto(tyyliin mini) kannattaisi vaihtaa, ekologisuuden nimissä kun valmistuksen ympäristöpäästöt otetaan huomioon.. Koitan etsiä ko. artikkelin myöhemmin.

Kehittämisprojektista:

Kuvittelen jo itselläni olevan riittävät ohjelmointi taidot ko. laskurin yksinkertaisimman version ”älyn” koodaamiseen, mutta nettisovelluksista ja käyttöliittymistä en tiedä oikeastaan mitään… Enkä sen puoleen avoimesta lähdekoodistakaan muuta kuin käsitteen. Myös version hallinta on minulle täysin vierasta.

Omat kykyni rajoittuvat siis oikeastaan olio-ohjelmoinnin perusteiden hallintaan ja ko. käsitteiden jonkinasteiseen ymmärtämiseen.. Ja tuon hyvin vajavaisen ymmärrykseni mukaan tätä projektia tulisi ehdottomasti koodata olio-ohjelmoinnin periaatteita noudattaen. Ja englannin kielellä…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: